Борисов: С 10% са повече данъчните приходи от алкохола. Изгонихме нелегалните фабрики за цигари от България

0
25
Борисов съобщи, че се увеличават данъчните приходи от алкохол, цигари и горива.

Пред всички рафинерии за горива сме наредили колите на тол и приходите се увеличиха, каза премиерът

„Най-лесният начин да се изкарат черни пари е от контрабандата на цигарите, която развращаваше цялата политическа класа, съдии, прокурори, граничари, митничари и още хиляди знайни и незнайни герои. Политическата воля и усилията на прокуратурата и службите мисля, че дадоха своя резултат“, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проучването на тютюневите компании на празните опаковки от цигари, показващи тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари за 2-рото тримесечие на 2019 г. Според проучването контрабандата на цигари е паднала до 3,4 процента.

„Данните са добри, работи се активно. Освен това, което вие изнасяте, МВР са задържали над 62 т нарязан тютюн и ако го превърнете в цигари, можете да сметнете колко ТИР-а са това. Колегите от Словакия и Унгария изказаха благодарности за реакцията на нашата служба ГДБОП. Две огромни банди в Унгария и Словакия са разбити, подобно на България, където задържахме в Пловдив, с наше ноу-хау и наши консумативи“, каза Борисов.

„Така навремето беше с компактисковете, ако си спомняте, като ги притисна държавата, те отидоха в Черна гора и на други места. Сега, когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде. Но ние продължаваме нашето сътрудничество с чуждите служби и поне 10-15 фабрики извън България са разбити с наша помощ“, припомни премиерът.

,,Имаме с 20% спад на туризма тази година, но с 10% по-голям приход от алкохол. Сложихме 24-часов непрекъснат мониторинг на дестилационните колони. Пред всички рафинерии на входовете сме наредили колите на тол и приходите на горивата отидоха веднага в съвсем положителна посока в бюджета. Днес сме дали 30 милиона повече за театрите и културата. Стотици милиони е ефектът за бюджета и за българските граждани. А продължава да се пише, че правителството тотално се провали в разбиването на контрабандата, която преди нас беше много силно развита в България“, посочи Борисов.

,,Имаме да увеличаваме доходите – догодина с 10 процента за всички служители. Видяхте вчера в Пловдив какъв завод за фарове и стопове на автомобили открихме. И не само че ги произвеждаме, ами и 40 българи ги измислят. Кой измисли дизайна на “Мерцедеса“? Българите го измислиха! 40 българи работят и правят дизайна на всички коли. 200 българи пък пишат софтуера на всички електрически и хибридни автомобили за самоуправление и паркиране и всичко останало. Само че в Пловдив искат и околовръстното, защото стотици ТИР-ове излизат от фабриките и в противен случай ще блокират Пловдив. Затова искат околовръстното, но за трябват 150 милиона лева. Така че ни трябват пари в бюджета, за да продължи ръстът на икономиката и да сме конкуретноспособни на Балканите“, обясни премиерът Борисов.