Борисов: Членството на Северна Македония в ЕС не може да се случва за наша сметка

0
12
Бойко Борисов Снимка: Дарик

Тези хора се подиграват с нас и печелят време, заяви вицепремиерът Каракачанов

„Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята“, заяви  премиерът Бойко Борисов след консултативната среща при президента по повод свършеното от Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси между двете страни и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето.

„Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво“, обясни Борисов.

„Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува – коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави премиерът, цитиран от „Фокус“.

Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от своя страна заяви:

„Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас. Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие. Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15-и – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението“.

Министърът на отбраната също подчерта, че на срещата е коментирано, че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС. „Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС“, посочи Каракачанов.