Британският щам на вируса може да помете света

0
84
Снимка: архив

Битката със заразата ще продължи поне десетилетие, твърдят учени

Британският вариант на коронавируса, наричан „Кент“, защото беше открит в едноименното графство, вероятно ще „помете“ света и битката със заразата ще продължи поне десетилетие, съобщава Ройтерс.

„Вариантът „Кент“ „помете“ страната и вероятно ще се разпространи по света. Ако успеем да овладеем вируса или той сам не мутира и престане да бъде болестотворен, тогава можем да спрем да се тревожим за него. Смятам обаче, мислейки за бъдещето, че с години ще се занимаваме с това, като според мен ще мине поне десетилетие“, коментира Шарън Пийкок, директор на консорциума „Ковид-19 Джиномикс Ю Кей“.

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. В случай че все повече хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще бъдат претоварени и може да колабират.

Тя подчерта, че ваксините досега са ефективни срещу вариантите във Великобритания, но допуска, че мутациите биха могли да „подкопаят“ имунизациите.

„Това, което ни тревожи, е, че вариантът 1.1.7, който циркулира от известно време и се предава по-лесно, започва да мутира отново. Новите мутации биха могли да повлияят върху начина, по който се справяме с вируса по отношение на имунитета и ефективността на ваксините. Особено тревожна е мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса. Тя се наблюдава в британския вариант на коронавируса, както и в южноафриканския и бразилския варианти, които също предизвикаха международно безпокойство“, допълни експертът.

В момента учените под пара проверяват доколко наличните ваксини помагат срещу мутациите и мутационните комбинации. От BionTech/Pfizer вече съобщиха, че тяхната ваксина противодейства ефикасно и на новите щамове от Великобритания и Южна Африка. Независимо от това производителите на различните ваксини работят на пълни обороти по създаването на нови версии, които успешно да атакуват новите щамове и модификации.