БСП в Перник се разцепи, Нинова се разграничава от червения кмет

0
658
Станислав Владимиров

Закривал културни институти. Социалисти гласуваха против новата такса смет, предложена от Станислав Владимиров

Левицата критикува градоначалника Станислав Владимиров, когото подкрепи на местните избори, за това, че закрива културни учреждения и за обидно отношение към творци

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от решението за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник – Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър. Това се казва в съобщение на партията.

Културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш можеш да се окаже бавна и тежка задача, отнема години; да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден, изтъква БСП в съобщението си.

Левицата подчертава, че е немислимо и недопустимо в община Перник, „където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история“.

ИБ на НС на БСП определя като недопустимо публично заявеното обидно отношение на кмета на Перник спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители.

БСП отбелязва, че позицията е приета след множество реакции на културни дейци от цялата страна и е приета на 18 декември 2020 г. от ИБ единодушно.

Пред БНР Станислав Владимиров каза, че „ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т.н.

Не е нормално четири години да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, то това си е за прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената , ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може ще съдейства и ще помага“, коментира кметът на Перник.

БСП в Перник се разцепи, съобщи ZaPernik.com. Най-близкия човек до Корнелия Нинова в Перник – общинският съветник Кирил Леонов скочи срещу червения кмет Станислав Владимиров–Станката и гласува за първи път срещу него. Това се случи по време на гласуването на план-сметката за новата такса битови отпадъци.

Кирил Леонов, който често отказва да гласува и напуска залата, сега за първи път гласува против кмета си Станислав Владимиров. Освен това го нападна по микрофона.

Кирчо от Богданов дол, както му викат колегите, твърди, че не могло правителството да дава помощи на хората, а Станката да ги вземал с такса смет.

Кирил Леонов напълно е подкрепил доводите на ГЕРБ срещу по-високата такса. „Увеличението е нереално“, твърди той.

В БСП цари шок и ужас. В партията са шокирани защо най-близкия на Корнелия Нинова перничанин скача срещу кмета на Перник и това заповед от „Позитано“ 20 ли е? Каквото и да е – разцеплението е факт! За първи път червен общински съветник този мандат гласува срещу собствения си кмет, коментира ZaPernik.com.