БСП избягаха от парламента

0
114
парламент
Снимка: архив

Социалистите се разсърдиха, че Борисов предложил мерки срещу кризата и им отнел възможността те да предложат свой антикризисен план

Напрежението между управляващи и опозиция в пленарната зала на парламента се нажежи още на старта на днешното заседание. Червените обвиниха, че дневният ред на парламента не е адекватен и поискаха премиерът да дойде и да обясни на депутатите за новите социално-икономически мерки и да даде отчет откъде ще дойдат тези 1,8 млрд. лева. Социалисти на няколко пъти обградиха трибуната и настояваха министър-председателят да бъде извикан веднага, а в залата отляво се чуваха викове „Оставка“.

В крайна сметка след размяна на остри реплики от страна на управляващи и червената опозиция Цвета Караянчева наказа соцдепутатът Стоян Мирчев. Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че поведението на социалистите е „просташко“.

Минути по-късно пък от БСП решиха да напуснат заседанието и така лявата част на залата остана празна.

До ситуацията се стигна, след като червената лидерка Корнелия Нинова прочете декларация от трибуната и обвини, че от ГЕРБ не чуват исканията на протестиращите и предлагат дневен ред на парламента, който не отговаря на техните очаквания. Тя настоя, че с начина, по който са били анонсирани социалните мерки, се е отнела възможността на опозицията да представи свой антикризисен план.