БСП се цепи, пловдивските социалисти снеха доверието си от ръководството на партията

0
157
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Вчера изпълнителното бюро поиска Георги Гергов да бъде изключен от БСП

Градският съвет на БСП в Пловдив сне политическото доверие от националното ръководство на партията. Това е станало на заседание, проведено онлайн снощи. Декларацията на социалистите е била оповестена часове след вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

На него се предложи Георги Гергов да бъде изключен от БСП, а сред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми. С поведението си Гергов уронвал престижа на партията, не работел за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име, заявиха от ИБ на партията.

Вчера заместник-председателят на градската организация в Пловдив Нина Чавдарова обясни, че Гергов не може да бъде изключен, защото е напуснал Националния съвет на 18 декември, а според устава на БСП партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува.

Мотивите на пловдивските социалисти за снемане на доверието са системно нарушаване на устава на партията, некомпетентно ръководене на БСП и целенасочено създаване на конфликти, зад които личи стремеж към отслабване на партията. В годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история, пишат те.

Пловдивската организация на БСП, която е втора по големина в страната, остро реагира на възприетата от националното ръководство практика да съобщава за взети решения през медиите. Категорично отхвърляме тази тенденция и се разграничаваме от действията на същото ръководство, които дори противоречат на основния закон за социалистите – устава, допълват от БСП – Пловдив.

Социалистите от областта и страната не могат и не бива да останат безучастни срещу това арогантно погазване на уставните принципи и норми, които са организационният и морален фундамент на БСП. Нямаме право да мълчим и да сме съучастници в унищожаването на социалистическата традиция, на антифашистката памет и на русофилска линия, казват пловидивските социалисти.