Бум на заразените в Турция, Северна Македония въвежда строги мерки

0
22
Снимка: Pixabay

1429 нови случая на ковид-19 са регистрирани през последното денонощие, 57 души са починали

Турция е регистрирала 1429 нови случая на COVID-19 и 57 смъртни случая през последните 24 часа, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от БГНЕС.

Здравният министър Фахретин Коджа подчерта, че 1475 души се намират в отделения за интензивна грижа и отново призова гражданите да спазват правилата за борба с вируса. Над 285 000 души са се възстановили от COVID-19 в страната, докато 8 441 души са загубили живота си в резултат на смъртоносния вирус.

След като премина през най-лошият пик на пандемията и успя да намали броя на ежедневните случаи под 1000, Турция е свидетел на бум на новите заразявания през последните дни. В опит да спре непрекъснато нарастващите нива на инфекция правителството въведе няколко мерки. То направи задължително носенето на маски във всички провинции и ограничи пътуванията в обществения транспорт.

Министерството на образованието отмени плановете си за пълно отваряне на училищата, като предпочете частично отваряне на присъствените часове само в детските градини и за първокласниците, които се връщат в класните стаи, докато останалите ученици ще продължат образованието си онлайн.

Междувременно в Македония след регистрираните над 600 нови случая на заразяване с COVID-19 през изминалите три дни правителството одобри препоръчаните от комисията по заразни болести мерки.

Те предвиждат забрана за участие на певци и ограничаване на силата на музиката и броя на клиентите в заведенията за обществено хранене. Това означава, че в заведенията няма да могат да участват певци или диджеи. Остава в сила забраната за отваряне на дискотеките и нощните клубове. Намалява се разрешената до момента сила на звука на 55 децибела, за да се спазва препоръчаната дистанция. Намалява се до 4 души и броят на лицата, които могат да седят на една маса, обяви здравният министър Венко Филипче. Вчера комисията по заразни болести предложи на правителството да излезе с такова решение с цел намаляване ръста на новозаразените с коронавирус в страната.

Напомня се и за стриктно спазване на изискванията от протокола за работа на заведенията, който забранява да бъдат обслужвани клиенти на бара или правостоящи.

Правителството прие също указанието на комисията относно необходимостта от стриктно спазване на забраната за работа на нощните барове и дискотеките и необходимостта от предприемане на строги мерки от компетентните институции в случай на нарушение на забраната. Филипче оцени, че подобни мерки са абсолютно оправдани и че сега е подходящ момент за тяхното прилагане.

По данни на Министерство на здравеопазването през последното денонощие са направени 1350 теста и са регистрирани нови 191 случая на коронавирус, с което общият брой на заразените в страната достигна 2693.