Бум на бебета в София и Пловдив след първото затваряне

0
19
Снимка: Pixabay

Болница “Шейново” в столицата отчита най-висока раждаемост от близо 10 г.

В София и Пловдив се усети мини бейби бум, но декември, януари и февруари ще са месеците, които ще покажат дали пандемията всъщност е помогнала на двойките да създадат деца.

Причината е, че стоенето вкъщи винаги води до повече бебета, а от средата на март до май 2020 г. българите бяха изолирани, като дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени.

Има известни очаквания „заключването“ по домовете да изведе България от трайния низходящ тренд – новородените да спадат с по 1000 на година.

Повече раждания през последните два месеца отчете една от най-известните акушеро-гинекологични болници в столицата – “Шейново”.

“Трайно от юни имаме над 200 раждания месечно, като през октомври те са 255, а през ноември – 220”, посочва за “24 часа” директорът на “Шейново” д-р Румен Велев.

Очаква се болницата да приключи годината с 2400 родени бебета, като това ще е най-високата раждаемост там от 2011 г. насам.

Повече бебета по време на пандемията са проплакали и в Пловдив. В специализираната АГ болница “Селена” през 2019 г. са родени 2111 деца, а само досега през 2020 г. те са 2181.

“Миналата година бяхме на второ място в страната по раждания след “Майчин дом” в столицата. Надяваме се тенденцията да продължи”, коментираха от болницата. Според лекарите пандемията не е пречка за семействата, които искат да се сдобият с рожба.

В най-голямата специализирана АГ болница у нас “Майчин дом” засега не отчитат раздвижване. В Благоевград и Смолян обаче тенденцията е обратна.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи до края на септември живородените бебета са 42 143 при 42 057 за 2019 г.

“Следим каква ще е раждаемостта през декември и януари, когато евентуално би се очаквало да има повече бебета заради пълното затваряне от средата на март до май. Надяваме се да има повече бебета, хубаво би било, но едва ли ще има сериозен ръст”, коментират и служители в отделите ГРАО.

Дали по време на карантината са заченати повече бебета, предстои да се види в следващите месеци.