България и Гърция подписаха ключови договори за изграждането на газовата връзка между двете страни

0
12
БСП
Теменужка Петкова

Проектът ще промени облика на целия регион, каза министър Петкова

Ключови договори за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България бяха подписани днес в Министерството на енергетиката.

Двете страни подписаха споразумение за установяване на данъчен режим за проекта за изграждане на интерконектора. На събитието бяха подписани и други договори за ключови ангажименти и дейности по изграждане на интерконектора – договор за заем между Европейската инвестиционна банка и „Български енергиен холдинг“ ЕАД, споразумения за пренос на газ и други.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че „днешният ден е знаков“, защото той ще даде възможност да се реализира този дългоочакван проект не само за България, но и за Югоизточна Европа. По думите й този проект ще промени облика на целия регион и ще гарантира енергийната сигурност в региона. Според Петкова с подписаните днес документи проектът за изграждането на интерконектора между България и Гърция вече е необратим и неговата работа е гарантирана през следващите десетилетия. Тя допълни, че реализацията на проекта е заложена в управленската програма на правителството. Този ангажимент ще бъде спазен и търговската експлоатация на интерконектора ще стане през второто полугодие на 2020 г.

Министърът на енергетиката и околната среда на Гърция Константинос Хадзидакис заяви, че днес е бил подписан окончателният акт за този обект. Той добави, че реализацията на този проект е отнела около 10 години. Според него това забавяне е неприятно и Хадзидакис се надява подобни неща да няма в бъдеще. По думите му осъществяването на този проект ще окаже положително въздействие върху снабдяването с природен газ на България и региона. По този интерконектор ще може да се доставя каспийски газ от Трансадриатическия газопровод /TAP/. По него ще има възможност за доставка на втечнен газ от Александруполис. Освен това този проект е доказателство за доброто сътрудничество между България и Гърция.