България очаква по-евтин втечнен газ от САЩ и падане на визите до 1,5 г.

0
64
Снимка: Канал 3

Държавата ще купи 20% от акциите на терминала за газ в Александруполис. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, заяви премиерът Борисов на българско-американски форум за сътрудничество

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България ще купи 20% от акциите на терминала за втечнен газ до Александруполис, колкото има и Гърция. Решението за това ще бъде взето днес на заседанието на МС.

Това стана ясно тази сутрин на първата сесия на стратегическия диалог България-САЩ, която министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха. На нея трябваше да присъства зам. държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но той е бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон заради ситуацията в Ирак, обясни посланик Херо Мустафа. Затова водач на американската делегация у нас е Мат Бойс, заместник-помощник държавен секретар. В рамките на форума ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

За миналата година сме ползвали около 400 млн. куб. м втечнен газ, дошъл от Гърция, само за януари са около 100 млн., посочи Борисов. В края на януари ще се опитаме директно с преговори с американски компании да постигнем по-изгодни цени за индустрията, обясни той.

„Някои питат – защо не ни спират „Балкански поток“. Първо той не е продължение на „Турски поток“. България изгражда своята газопреносна система с най-мощните американски компресори, реверсивна – за да може да транспортира газ във всички посоки. Когато нямаш търби и компресори, не можем да сме хъб. От Тръмп до държавния секретар всички знаят какво правим. С 1 млрд. е по-евтин проектът и той дава в двете посоки възможност за транзитиране на газ, а и самата България да полза най-евтин газ“, посочи премиерът.

По думите му отношенията ни със САЩ са най-ясни и безпроблемни във военното сътрудничество, като припомни покупката на самолетите F-16 и съвместните военни учения.

„За първи път въпросът за отпадането на визите бе поставен от президента Тръмп. В момента сме под 10% отказ на визи. След като го предложи президентът, февруари пристига помощник държавният секретар по визовия проблем, за да работим и да се надяваме в рамките на година и нещо да приключим и тази тема“, каза Борисов.

Посланик Херо Мустафа заяви – този стратегически диалог не е само бюрократичен жест.

„Каквото извършим днес, ще бъде от полза за българския народ и за гордата българска нация. Ние желаем силна и просперираща България и сме убедени, че България заслужава най-доброто бъдеще. Затова се вълнувам да открия днешните разговори, защото те представляват нова фаза да придвижим двустранните ни отношения на по-високо равнище. Ще бъдат представени споразумения в областта на енергетиката, отбраната, ще говорим за отмяна на визовия режим“, каза тя.

„Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори“, обърна се Херо Мустафа на български език.

По-късно Бойко Борисов отбеляза, че българите се ласкаят от жеста, когато великите сили говорят на нашия език и се отнасят с респект към нашия народ. Той се пошегува и че е трябвало и той да репетира и да каже нещо на английски.

„Ще имаме пътна карта областта на отбраната, съвместна работа по диверсификация на енергийната сигурност и разглеждане на възможности за други енергийни източници, посещението на помощник-държавния секретар по консулските въпроси за визовата“, изброи в началото на форума и заместник-помощник държавният секретар Мат Бойс.

„Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов хъб и да освободи монополизма на чуждестранните и на своите национални пазари. Нашият опит може да помогне на България да изгради един истински енергиен пазар. Изграждането на газопроводите и на плаващия терминал край Александруполис ще помогнат на България не само да свали цените за крайните потребители, но и да стане регионален хъб“, посочи още Бойс.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Той посочи, че ще се съобразим с решението на иракския парламент, но припомни, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крехкото положение след войната.

„Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона да направим така, че хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“, каза той.