Вежди Рашидов: Това, което прави българският премиер, трябва да го правят всички европейски лидери

0
30
Вежди Рашидов

Председателят на парламентарната комисия по култура коментира срещата на Борисов с Ердоган

Българско-турската граница винаги може да бъде застрашена, тъй като нещата се развиват много динамично, но на този етап от преговорите, които води премиерът, българската граница продължава да е спокойна. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната комисия по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по повод срещата между Борисов и Ердоган в Анкара заради мигрантската криза.

По негови думи българският премиер прави показно как трябва да се държи човек, каква дипломация да води с близките му до границата хора. Диалогът е много важен и смятам, че Борисов владее добре тази материя, подчерта Рашидов.

Той заяви, че за щастие отношението на Турция към България е добро. По негови думи в ситуацията има две гледни точки – тази на Европа, която твърди, че Ердоган й извива ръцете, и тази на Анкара.

Обяснението на Ердоган е много просто в тази история и ако човек се вслушва, бързо разбира какви са проблемите, категоричен бе Рашидов. Според него трябва да се разбере сложността на турската страна, иначе било много лесно да се отрече едното за сметка на другото.

Той посочи, че турският президент управлява една огромна държава, има реална война на границата си, в Турция всяка седмица стават атентати и същевременно 3,5 млн. бежанци седят на турска територия и те костват 40 млрд. долара на турския данъкоплатец.

Имам чувството, че единственият адекватен политик е нашият премиер, защото има чуваемост, в Европа явно всички са нови политици, коментира Рашидов. Той заяви, че това, което прави българският премиер, трябва да го правят всички европейски лидери. Рашидов подчерта, че българската граница не е само наша, но и външна за ЕС и за щастие това била най-спокойната граница в Европа. Според него това трябва да се оцени от ЕС.

Добър диалог, а не дърлене трябва да прави всяка европейска държава със своите комшии според него. Рашидов изтъкна, че никога през последните 50 години отношенията на междубалканските страни не са били като сега и това е благодарение на работата на Борисов.

Българинът спи спокойно, без да е притеснен за границата – това не е ли работа, която някой е свършил и трябва да му го признаем, заяви Рашидов.

Това, което прави премиерът, трябва да го направят всички европейски лидери – да седнат на маса, да забравят голямото си самочувствие, отново подчерта той. Според него на срещата Борисов си е изиграл картите правилно и неговата роля била на добронамерен приятел, който сдобрява Европа с Ердоган.

Относно конфронтацията между институциите и навръх 3 март Рашидов заяви, че националните ни празници вече не са повод за обединение. По негови думи хората разбирали, че има конфликт между премиера и президента. Този конфликт обаче не трябвало да минава границата на политическото говорене и да стига до махленското.

Да загубиш изложба в Лувъра е все едно да загубиш да пееш в Миланската скала, заяви Рашидов по повод отменената ни изложба в световноизвестния музей. Направих пробив – да вкарам държавата два пъти по 5 години в световен музей, откъдето на ден минават 30 000 души, изтъкна той. Според него е недопустимо да се загуби тази аудитория и шансът държавата ни да е разпознаваема.

„Френската посланичка каза, че близките 10 години има програма, залите са заети, а 5-годишният рамков договор изтича догодина. Така че дотук бяхме в Лувъра. Все пак имахме две прекрасни изложби“, обобщи Рашидов.