Видео показвало удара с ракета по украинския самолет

0
678
Снимка: Туитър

Иран обяви, че ще допусне чужди експерти, включително от САЩ, да участват в разследването

Любителско видео е запечатало как катастрофиралият украински самолет е ударен от ракета малко след излитането си. Кадрите, които набират изключителна популярност в социалните мрежи, бяха разпространени и потвърдени като достоверност от „Ню Йорк Таймс“.

Още снощи различни световни медии лансираха версията, че „Боинг“-ът със 176 пътници на борда, е бил погрешка свален от иранската противовъздушна отбрана.

Версията беше потвърдена и от канадския премиер Джъстин Трюдо. Според американското разузнаване сателитни снимки доказват, че малко след излитането на самолета на Международните линии на Украйна по него са изстреляни две зенитни ракети. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп също загатна, че самолетът е бил свален неволно. Никой от пътниците не оцеля.

От своя страна Иран съобщи, че ще разреши на експерти от Украйна и от американската авиокомпания „Боинг“, Франция и Канада да участват в разследването на разбилия се самолет, заяви ръководителят на иранската авиационна служба Али Абедсадех, цитиран от Ройтерс.

Националното управление за безопасност на транспорта (НУБТ) на САЩ е уведомено и е назначило свой представител за участие в разследването, обяви Абедсадех по иранската телевизия.

Разследването ще се ръководи от иранската авиационна служба. Техеран изрази готовност в него да участват и представители на страните, които са изгубили свои граждани в катастрофата. Сред 176-те жертви има граждани на Иран, Канада, Германия, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна.

Иранското външно министерство потвърди, че в разследването ще участват експерти на Боинг, предаде Франс прес. То поднесе съболезнования на семействата на жертвите и прикани Канада и всички други страни, които имат сведения за катастрофата, да ги предоставят на Иран.

По повод твърденията на западни страни, сред които САЩ, Канада и Великобритания, че самолетът е бил свален от иранска ракета, говорителят на иранското правителство Али Рабией изрази съжаление, че някои медии „въодушевено са разпространили информации“, които по думите му са били изготвени „по добре познатите методи на психологическата манипулация“. Той обвини правителството на САЩ, че използва болката на опечалените семейства „в услуга на интересите си в тази психологическа операция“.

НУБТ на САЩ потвърди, че е получило уведомление от иранската служба за гражданска авиация да участва в разследването на катастрофата на украинския самолет. „Както при всяко разследване, в което участва НУБТ, няма да правим спекулации за причините на катастрофата“, се казва в изявление на службата.

Авиокомпанията „Боинг“ изрази готовност да окаже съдействие на НУБТ при разследването на катастрофата на украинския самолет в Техеран, заяви представителят на Боинг Чарлс Бикърс, цитиран от ТАСС.