Вицепремиерът Томислав Дончев: Имаше тежки разпри между Аврамова и Димов за водната криза

0
811
свидетелство
Томислав Дончев

Ако са били взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим в Перник, каза той

Преди няколко седмици министърката на регионалното развитие Петя Аврамова и бившият й вече колега – министърът на екологията Нено Димов, са водили „тежки разпри“ за това чия е отговорността за кризата във водния сектор, разказа вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ, цитиран от Клуб Z.

„Към водния сектор имат отношение 5 или 6 министерства. Много опасно е, като стане беля, да се спори кой е по-виновен от другия. Министър Петя Аврамова няма да коментирам. Има си натрупани проблеми във водния сектор. Една огромна част от тръбите в България не са подменяни 50-60 години. При подменени тръби загубите са два пъти по-малки. Консумацията от язовира („Студена“, бел. ред) щеше да е 2 пъти по-малко и нямаше да има криза. Аз и да имам претенции към Петя Аврамова, ще ги споделя лично пред нея, а не през ефир“, каза Дончев.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза, ще реши премиерът Борисов, каза Дончев. „Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображения не може да има“, заяви вицепремиерът.

Той посочи още, че ако са били взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до този режим в Перник.

Вчера прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия вече министър Нено Димов в това, че е разрешавал на дружествата “Стомана Индъстри” и “Топлофикация” да ползват за промишлени нужди намаляващите води на язовир “Студена”.

По думите на Томислав Дончев „има някакъв дефект в системата надолу“. „Не мога да си представя – идва кризисна ситуация, защо няма поискана среща с мен, с министър-председателя, имаме нужда от помощ. Всичко това се случи, след като кризата настъпи. Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е къс“, каза Дончев.

„Прави се всичко възможно за Перник, критични са следващите месец-два. Редно е да им се извиня, въпреки, че нямам персонална вина. Това, което се случва, е от стихиите на времето и стихиите на човешката безотговорност. Имат право да не приемат извинението ми“, каза Дончев.

За ареста на Нено Димов, който вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи като „политическо убийство“, Дончев посочи, че „това е бивш колега, с който преди няколко дни сме седели на масата на МС“. „Не ми се говори с клишета, като „нека оставим прокуратурата да си свържи работата“. Клише е и че „никой не е имунизиран“, добави той.

„Действията на прокуратурата нямат политически характер. Те понякога имат политически последици“, коментира Дончев. В отговор на въпрос за това, че Нено Димов е деветият освободен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, Дончев каза: „Представете си да имаше министър към който има критики и да не се махне. Цели правителства са падали от натрупано напрежение. Трябва да се реагира“.

Томислав Дончев коментира и позицията на САЩ, които са против изграждането на „Турски поток“ през територията на България. „Турски поток“ означава повече газ за България. Опитваме се да извлечем максимум ползи от това, че сме разположени на кръстопът. Позицията на Дейвид Хейл, че са против „Турски поток“, не е новина. Ние спазваме всички изисквания, това може да осигури доставки на газ от Турция до Сърбия“, каза той.