ВМА с горещ телефон за психологична помощ срещу коронавируса

0
9
Снимка: фейсбук, ВМА

Консултациите са безплатни, всеки работен ден от 9 до 13,30 часа

От 28 април (вторник) започват безплатни консултации със специалистите от Клиника „Психиатрия и военна психология” на Военномедицинска академия (ВМА).

За целта е разкрита телефонна линия 02/ 92 26 190, която ще бъде отворена всеки работен ден в часовия диапазон от 9:00 до 13:30 ч.

Всички хора, които изпитват прекомерен страх, тревога или безсъние, свързани с пандемията от COVID-19, ще могат да се срещнат и да разговарят със специалистите от ВМА, а психологичните консултации са насочени към:

  1. Обучение за взимане на решения – краткосрочни техники, които са копинг-стратегии (стратегии за справяне) в настоящата ситуация по отношение на работа, семейство, финанси, здраве и т.н.

2. Оказване на психологична подкрепа и помощ при овладяване на силни емоции като тревожност, страх, безпомощност, потиснатост, гняв и др., свързани с наличието на пандемия, както и икономическите последствия от нея.

3. Психологична работа, фокусирана върху обучение в разпознаване на психосоматични симптоми (паника, обща тревожност, натрапливости, депресивни състояния, придружаващо безсъние) и преодоляването им чрез различни техники.

4. При по-тежка изява на оплакванията ще се осъществи психиатрична консултация и евентуално лечение.