Всички шофьори в градския транспорт в столицата ще бъдат тествани за коронавирус

0
21
Снимка: Канал 3

В София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в по-леко състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи

Поетапно всичките 1981 водачи на наземния градски транспорт в столицата ще бъдат включени в предстоящото национално тестване за коронавирус, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на извънредната сесия на Столичния общински съвет, предаде DarikNews.

В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на „Столичен автотранспорт“. Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние. Установени са контактните лица и от направените тестове няма установени положителни, каза кметът.

Тя е поискала от министър Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група. Вече създаваме организация с директорите на „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ за определяне на първите групи, каза кметът. Тя припомни, че в началото на извънредното положение беше ограничен достъпът до водачите и беше спряна продажбата на билети в превозните средства. Първата група, с която ще започнем, е тези водачи, които не са отделени от пътническия салон в кабините, съобщи столичният кмет.

Тя подчерта, че София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19. До снощи в София има 447 заразени, или 60 на сто от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са под карантина.

Първата задача на общината беше да подпомогнем националния щаб и Министерството на здравеопазването, като осигурим допълнителен ресурс от отделения за лечение на коронавируса – легла, лекари и медицински персонал, които да се грижат за болни, каза кметът. По думите й общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 – за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около една трета от целия ресурс е приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост.

Организирани са отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници. Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни, и още 5 в Четвърта градска болница, посочи кметът. Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и с дезинфектанти, съобщи кметът.

По моя заповед създадохме логистичен център на София и в момента разполагаме с над 1600 защитни облекла, над 5000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. Това са запаси, които при нужда насочваме – както към болниците, така и към екипите, които работят на терен – извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани. Това е ресурс, който постоянно поддържаме и координираме.

Столичната община е осигурила нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по минимум два пъти градският транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и болниците, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. Със собствени сили поемаме и дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение, каза кметът.