Вълчев: Детските градини е възможно да отворят през май

0
24
Красимир Вълчев Снимка: Канал 3

Министърът каза, че не се препоръчва провеждането на абитуриентски балове

Образователният министър Красимир Вълчев повдигна завесата над неизвестността за това кога биха отворили детските градини. До момента и властта, и синдикатите от образованието, а и повечето родители са по-скоро притеснени от такава стъпка.

Според Вълчев е възможно детските гладини да отворят за кратко още този месец. Обсъждат се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите, съобщи той пред NOVA.

„Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам доколко ще подобри образователните резултати”, заяви Вълчев.

Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите, увери образователният министър. По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита. „Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи”, каза министърът.

Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.

На ученици под карантира ще се правят до 36 часа по-рано PCR тестове и ще полагат изпити индивидуално. В краен случай някъде може да се отложи изпитът.

Що се отнася до баловете министърът каза, че не се препоръчват. „Може би юни-юли-август, все ще имат време да се съберат”, каза Вълчев.

Относно въпроса защо изпитите не бяха изтеглени за септември Красимир Вълчев поясни, че това се прави и заради децата, които кандидатстват в чужбина.

По думите му 10-11% от децата не са участвали в дистанционното обучение. „Някои от тях поради липса на свързаност, но голяма част и поради липса на желание. Имат мобилни телефони, възлагани са им задачи и пряко, и чрез мобилни телефони. 3-4% са участвали в синхронно обучение чрез виртуални класни стаи, което е близко до присъственото обучение в класната стая”, обясни Вълчев.

„Имаме групи, които трудно мотивираме да учат. Полагат се максимум усилия”, каза министърът. И обясни, че в нормална ситуация им се взимат социалните помощи, ако детето не ходи на училище. В случая обаче няма как да се пишат отсъствия.

„Ако ситуацията позволява, ще има единично присъствено време в училищата през лятото. Това не е лошо за детето да повтори годината”, каза министър Вълчев.