Външно министерство няма да уволнява засега консула ни в Мюнхен, обвинен от прокуратурата

0
34
Драгомир Димитров Снимка: 24 часа

Мотивът – обект на разследването на прокуратурата са негови действия като директор на разузнаването, а не като дипломат

Министерството на външните работи /МВнР/ няма да уволнява засега генералния консул в Мюнхен и бивш директор на разузнаването Драгомир Димитров, който бе обвинен от прокуратурата в престъпление по служба.

Обект на проверката на прокуратурата са действия, извършени от генералния консул (в Мюнхен) Драгомир Димитров преди назначаването му в дипломатическата служба, така че към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, заявиха от МВнР.

Военноокръжната прокуратура в София повдигна обвинение на Димитров за извършено от него престъпление по служба в качеството му на председател на Държавна агенция „Разузнаване“.

Той е привлечен за обвиняем за това, че за времето от 14.07.2016 г. до 09.08.2016 г. в качеството си на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да облагодетелства определено дружество с 91 500 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

На обвиняемия е постановена мярка за неотклонение гаранция в размер на 5000 лева, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

„МВнР бе уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба“, се казва в официално съобщение на Външно министерство. „Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, заявиха от пресцентъра на външно министерство.

До лятото на 2018 година Драгомир Димитров беше председател на Държавната агенция „Разузнаване” . След съгласуване между кабинета и президента Димитров зае поста на генерален консул на България в Мюнхен.

Драгомир Димитров е вторият ръководител на българското разузнаване, който е привлечен под наказателна отговорност. Преди това „клиент“ на прокуратурата стана Кирчо Киров, срещу когото се водят дела за злоупотреби.