Делото приключи: Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. обезщетение на Нася Ненова

0
57
Нася Ненова Снимка: Кадър

Остава в сила решението на Апелативния съд в София

Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия, съобщава БНТ. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд в София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС. Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди.

Споменава се още, че и Ислямското религиозно право – Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус. Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. по обвинение за заразяването на над 400 либийски деца със СПИН в заговор срещу Джамахирията. По-късно бе задържан и съпругът на Кристияна Вълчева – д-р Здравко Георгиев. Те прекараха години в затвор в Либия и бяха осъдени на смърт. През 2007 година българските медици се върнаха в България със самолет на тогавашната съпруга на френския президент Никола Саркози – Сесилия.