В Бергамо на всеки 30 минути погребват жертва на китайския вирус

0
32
Снимка: NBC News

В сряда починаха 93-ма души

Италия е най-засегнатата от коронавируса европейска страна. В Бергамо в сряда починаха 93 души. Кошмарна ситуация, която принуди града да поиска съседни местности да получат телата за кремация.

Това е невидим враг, но това е и война, която Европа води срещу коронавируса. Италия обяви допълнителни 475 смъртни случая в сряда, включително 93 само в град Бергамо, Ломбардия.

„През последните няколко дни правим погребение на всеки тридесет минути. Това показва тежестта на нашата ситуация „, каза Франческо Алева, говорител на кмета, пред „Либерасион“. Кошмарна санитарна ситуация, която причинява претоварването на болниците и липсата на място в гробището.

Италианските медии пуснаха в сряда ужасни изображения на военни превозни средства, пренасящи ковчези до близките места, за да бъдат кремирани мъртвите. „Ла Стампа“ посочва, че около шестдесет ковчега са пристигнали в Пиемонт, в Треката, Домодосола, Акви Терме и Серавалле Скривия, които чакат кремация. След като се извърши кремацията, пепелта ще бъде върната в Бергамо.

Трагедията е такава, че местният всекидневник „Еко ди Бергамо“ беше принуден да увеличи броя на некролозите до единадесет. Видеоклип, заснет в църквата на градското гробище, също показва десетки ковчези, поставени един до друг и отразява мащаба на бедствието. Излъчени бяха и болнични изображения. Сред десетте починали свещеници в Италия половината са от епархията в Бергамо и Ломбардия.

„Епархията в Бергамо е най-засегната от коронавируса. Шестима свещеници починаха“, каза епископът на Бергамо Франческо Бески. Сред починалите е и монс. Винченцо Рини, директор на епархийския седмичник „Ла Вита Католика“ и бивш президент на агенцията SIR, на Федерацията на италианските римокатолически седмични списания и Италианската епископска новинарска агенция.

„Еко ди Бергамо“ съобщава също, че погребалните услуги в града вече не могат да отговорят на всички изисквания, като някои работници също се разболяват и принуждават компаниите да затварят.

По-тревожното е, че инсталацията на полевата болница, която трябваше да бъде създадена, беше спряна поради липса на медицински персонал. Персонал, идващ от Китай, трябва да пристигне скоро, но регионалният съветник по социална закрила Джулио Галера информира регионалния всекидневник, че по този въпрос те „нямат сигурност“ и че болницата не може да се отвори без гаранция. Тази болница трябваше да създаде 228 легла за болни.

Общо 553 души загинаха от коронавирус в Бергамо само за няколко седмици. Днес италианското правителство съобщи, че ще удължи сроковете на карантината и ограничителните мерки, въведени заради разпространяването на коронавируса. Според премиера Конте ограниченията дават резултати при сдържането на разпространението на коронавируса, но все още не е ясно, кога ще бъде преминат пикът.

Министърът на транспорта Паола Де Микел издаде снощи поредната заповед за намаляване до минимум на железопътните връзки: отменени са 85% от влаковете. Правителството също така нареди да се намали работното време на магазините за храни по време на почивните дни. Все повече офиси и държавни учреждения работят дистанционно. Намаля персоналът в банките и пощенските клонове, които за момента са отворени.

Карантината, включващи забраната за предвижване на населението без основателна причина, се въвежда до 3 април. Ватикана вече обяви, че Великденската литургия на 12 април ще премине без вярващи.

Почти 3000 души са починали от коронавируса в Италия, броят на заразените надхвърли 35 000, а над 4 000 души са се излекували.