В България почти всички заразени са с британския щам, няма африкански и френски мутации

0
22
Снимка: Pixabay

Всички ваксини покриват всички варианти в момента, казва доц. Иван Иванов – директор на Националната референтна лаборатория

Данните от последните 24 часа са доста тревожни – изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант в тези райони. Това съобщи пред БНТ доц. Иван Иванов – директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

“Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо”, уточни той. Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година.

“Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега обаче в България не са доказани такива мутации”, подчерта доц. Иванов.

Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не са верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо ковид-19 ще мутира, счита той.

“Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала”, отбеляза доц. Иванов.

Той беше категоричен, че “макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти в момента”.