В началото на другата седмица стартират отново имунизациите в страната

0
41
Снимка: soycarmin.com

Това каза директорът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев

„Надявам се в началото на другата седмица да стартират отново имунизациите в страната”, заяви пред NOVA д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

По думите му в момента Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването интензивно разработват методика, която да включи имунизациите в нормалния ритъм.

„България е една от малкото страни с много строен имунизационен календар. Има достатъчно ваксини за всички. Да, забавихме се, но няма да бъде фатално”, заяви д-р Пенчев. Той припомни, че ваксините могат да бъдат отложени поне 3 месеца по здравословни или лични причини от страна на семейството на детето.

„Очаква се да бъдат организирани кабинетите така, че в строго определени часови зони по „зелен коридор“ да се стартират отново имунизациите и реимунизациите. Надяваме се това да се случи в началото на другата седмица“, каза д-р Пенчев.

Относно хората, които заминаха за провинцията за Великден, д-р Пенчев предупреди, че вероятно те ще имат сериозни трудности да се върнат в София след празниците.

Той коментира и проверките на пазарите: „Нашите екипи постоянно са на терен и следят за мерките, които трябва да бъдат спазвани и изпълнявани. При най-малкото нарушение, което инспекторите на Столичната РЗИ открият, пазарите ще бъдат затворени”, предупреди д-р Пенчев.

„В ромските квартали имаше напрежение, но ние не правим разлика между един или друг квартал. По-строгите мерки там се наложиха, защото там имаше огнище на зараза – там се оформиха огнища от семеен тип. Ако има един с коронавирус, всички са под карантина“, заяви директорът на столичната РЗИ.

„През следващите дни ще анализираме новите случаи и ще преценим дали мерките трябва да се либерализират, или да се въведат още по строги ограничения. Целта е да се ограничат контактите“, каза шефът на РЗИ в столицата.

Същевременно ще продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. По последни данни в двата квартала има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

„От вчерашните проби, които взехме, и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни вчера директорът на столичната РЗИ.