ГЕРБ получи подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

0
31
Снимка: ГЕРБ

Заявяваме рестарт и посока за промяна и това е категорично, посочи Даниела Дариткова след консултациите

ГЕРБ получи принципно съгласие от ВМРО за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова конституция. Това стана ясно след първата от поредицата консултации на ГЕРБ с парламентарните групи и независими депутати, съобщи DarikNews.

В официалните разговори участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. От ВМРО представители бяха заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

„Имаме принципна подкрепа от ВМРО да вървим към процедура по свикване на Велико Народно събрание и оттам към процедура за изработване на нова конституция“. Това съобщи Даниела Дариткова в изявление след края на започналите консултации в парламента.

Заявяваме рестарт и посока за промяна и това е категорично, посочи Дариткова.

„Отговаряме в най-кратки срокове на искането на обществото за промяна в основния закон. Искаме на 2 септември да имаме 120 подписа под проекта за свикване на Велико народно събрание“, заяви още тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че депозираният първоначално в НС проект в момента търпи правно-техническа корекция. Ще чуем всички предложения от парламентарните групи, партии и независими депутати.

„Приехме предложението на ВМРО да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство“, съобщи още Дариткова.

Консултациите с ВМРО са първите от поредицата, която организира ГЕРБ за предложението си за нова конституция.

Днес ще разговарят и с НФСБ, както и с независими депутати. Разговорите с „Воля“ остават за 2 септември.

БСП са отказали участие в консултациите. А ДПС все още не са отговорили на поканата.