Гешев: Има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите

0
845
Иван Гешев Снимка: БНР

Манипулирането на разпределението на делата е срив на доверието към съдебната власт, казва главният прокурор

„Факт е, че тази система е пробита. Това е срив на доверието към съдебната власт. Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“. Това коментира пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

В предаването „Неделя 150“ Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години.

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015-а година – като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“, каза главният прокурор.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

„Действаме в няколко направления – вървят проверки по линия на спекулата, проверки за цените на бензина. Възложено е на Агенция „Митници“ и на МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, вървят дейностите ни за борба срещу престъпността“, обясни Гешев.

Според главния прокурор „тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени: „Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“