Горанов назначи началника на кабинета си за председател на Комисията по хазарта

0
98
Георги Йорданов Снимка: Министерство на финансите

Сменен е целият й състав

Началникът на кабинета на министъра на финансите Владислав Горанов ще заеме временно длъжността председател на Държавната комисия по хазарта /ДХК/. Георги Йорданов е назначен от министъра на финансите Владислав Горанов от днес, 3 февруари 2020 г. и ще заема длъжността до намиране на титуляр, съобщиха от ресорното министерство.

Горанов е освободил от длъжност по негова молба Александър Георгиев, който досега заемаше поста в ДХК. Георгиев е обвиняем по делото на Васил Божков.

От финансовото министерство съобщават, че Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности. До момента заемаше длъжността началник на кабинета на министъра на финансите, в която встъпи през ноември 2014 г. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в МФ през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

Вследствие на разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ се предприеха действия за промяна в състава на ДКХ. За членове на Комисията министърът на финансите назначи новите, определени от ръководителите на тези институции, лица. Това са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централно управление на НАП, и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.