Грипът завладява нови територии

0
216
Снимка: ThinkStock/Getty Images

Броят на болните расте. От днес епидемия е обявена и в Монтана

Грипът обхваща нови територии в България. От днес епидемия е обявена в Монтана, съобщава NOVA. На прага на епидемията са и в Пловдив. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници.

Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня. Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот също прекъсват учебните занятия.

Съветът на лекарите към пациентите е, щом се разболеят, да се изолират, за да не заразяват и други хора. На много места в страната са в сила всички противоепидемични мерки.

„Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде. Ако има заболяване, при което не важат никакви прогнози – това е грипът. Според очакванията  с едно закъснение от около 10 дни сме на старта на грипната епидемия. Висока е заболеваемостта в няколко области”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна”, поясни Кунчев.

„Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, добави здравният инспектор. „Високата температура, общата отпадналост, болки в мускулите и ставите са едни от характерните признаци на грипа“, посочи Кунчев.