Данаил Кирилов: Ветото на Радев загуби правния си и политически смисъл

0
63
министър
Данаил Кирилов

Трудно ми е да прогнозирам какви мотиви ще измислят този път колегите от президентството, коментира правосъдният министър

Откакто Румен Радев е президент, ветото като инструмент загуби правния си и политически смисъл и в тази връзка очаквам ново вето на държавния глава по Закона за извънредното положение. Трудно ми е обаче да прогнозирам какви мотиви ще измислят този път колегите от президентството. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия правосъдният министър Данаил Кирилов.

,,Финалният резултат от това вето би следвало да бъде законодателният орган да препотвърди волята си. А целта на това вето е да се опонира и да се валидира една противна теза, но друг е въпросът, доколко обоснавана е подобна теза“, добави министър Кирилов.

,,По отношение на системата за разпределението на делата в съда към момента имаме доклад, който прави заключение на база проведени тестове и са установени рискове в множество от критериите, които подлежат на оценка. Докладът казва, че най-големият риск е липсата на валидация на КЕП (електронен подпис), следващият голям риск е неоторизираното добавяне на нов съд и нови съдии. Реално всеки с КЕП може да влезе в архива на системата и да редактира дори собственото си присъствие и да изтрие следите си“, обясни Данаил Кирилов.

,,Случайното разпределение на делата е основен принцип в правораздаването, вероятно част от ощетените страни ще търсят начин за възобновяване на производствата, но не знам доколко това ще бъде успешно“, сподели още правосъдният министър.

,,В момента хигиената в затворите е на най-най-високо ниво и покрива всички изисквания съгласно ситуацията и разпоредбите на здравния министър, но ние не тестваме затворници. Само когато настъпи риск затворникът се извежда и отива в лечебно заведение. Всеки случай се наблюдава и при установена опасност затворникът се изолира и се транспортира в болницата за тестване и прегледи“, увери накрая министър Кирилов за мерките в местата за лишаване от свобода в условията на пандемия от коронавирус.