Данаил Кирилов: Няма правно основание да се сезира Конституционния съд за избора на Гешев, а само политическа претенция

0
80
министър
Данаил Кирилов

На кого да се извинявам? На тримата членове на ВСС, на които петкратно дадох думата да повторят 15 пъти едно и също, или на останалите, попита министърът

Няма правно основание, а само „политическа претенция“ да се сезира Конституционният съд (КС) за повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Министър Кирилов коментира темата за повторното избиране на Гешев и каза, че според него няма правно основание президентът да сезира КС с искане за тълкуване на правилата за избор на главен прокурор в основния закон. Румен Радев все още не е подписал указа за назначаването на Гешев.

„КС вече е изследвал тази правна норма и процедура. Във Висшия съдебен съвет /ВСС/ няколко пъти основахме дебатите на решението му по дело №2 от 2002 г. Смятам, че освен политическата претенция, откъм правна страна няма проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура. Тази норма има битие повече от 20 години в правната ни система. Не бих искал да влизам в дебат за пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност, каквато всъщност тук няма“, коментира министърът.

„На кого да се извиня? На трима членове на ВСС, на които давах думата не трикратно, а петкратно, за да повторят повече от 15 пъти едно и също твърдение или да се извиня на другите 20 членове на ВСС, на които отнемах думата“, каза Кирилов по повод писмо на 170 съдии, които искат той и Иван Гешев да се извинят публично за поведението си и неуместните коментари и лични нападки по време на заседание пленума на ВСС на 14 ноември за избора на главен прокурор

Гешев вече отговори, че няма намерение да се извинява на хора, които нямат чувство за хумор, а Кирилов коментира темата за първи път.

Министърът заяви, че се възприема като внимателен и чувствителен човек и се извинява дори когато е сигурен, че не е причинил вреда или щета. „Но за този случай, тъй като въпросът е принципен, твърдя, че повече от една трета от времето се изказваха само тези трима членове на ВСС. Смятам, че по никакъв начин не съм прекратил възможността им да изразят становище. Задължение на всички членове на ВСС и мое е да спазваме възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата, иначе общи приказки и политически твърдения можем да си отправяме в телевизионни студиа, в свободна или друга обстановка, но не и в този случай и в този формат“, добави Кирилов.