Двама молдовци взривили и обрали банкомата в Пловдив

Намерени са само 88 000 от отмъкнатите 215 000 лева

0
121
картини
Младен Маринов
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Преди това ударили и машината за пари в столичния кв. „Люлин“

Двама молдовци са за взривили и обрали банкомата в клон на ДСК в пловдивския район „Тракия“, това стана ясно по време на пресконференция на МВР и прокуратурата.

215 хиляди лева са откраднатите пари при взрива на банкомата. Едва 88 хиляди за намерени, а останалите 127 хиляди липсват.

Полицията е задържала само единия престъпник, като той е в ареста за 72 часа и предстои прокуратурата да внесе искане за постоянното му задържане под стража, посочи наблюдаващият прокурор Румяна Калеева.

Арестуваният е криминално проявен и издирван от молдовските власти. Неговият партньор обаче е избягал и е напуснал пределите на България. Имената и на двамата ще бъдат проверени в системата на Европол.

Към момента обаче няма информация къде се намира вторият извършител на взломната кражба.

Двамата са извършили и обира на банкомата в София, два дни преди удара в Пловдив. Използвали са същите способи, както и същата кола, чиито номера са били крадени и сменяни. Интересното е, че при взрива на банкомата в Пловдив е използван пропан-бутан, което е по-нетрадиционно, тъй като обикновено при такъв тип престъпления се използва ацетилен. При използването на газа има голяма опасност извършителите да се самонаранят. „Стигнахме бързо до неутрализирането на тази група. Те извършват престъпления в различни държави и бързо напускат пределите им, което прави бандата трудна за задържане. Помогна ни видеонаблюдението, изградено в големите градове“, посочи главният секретар на МВР Младен Маринов.

Оказва се, че колата на мъжете е открита на територията на Бургас, а молдовецът е задържан на автомивка, където се е опитвал да прикрие следите по возилото. Част от парите, липсващи от банкомата, са обгорели във взрива. Друга част, около 88 хиляди лева, са открити у заловения. Мъжете опитали да пласират парите в различни чейнджбюра.

Молдовците, извършили престъплението, са около 22-годишни и са пребивавали в различни градове в България – основно София, Варна и Бургас. Според разследващите е нямало вътрешен човек в България, който да им е помагал. Локацията на ударените банкомати била добре подбирана – в близост до магистрали.