Два нови случая на коронавирус – в Пловдив. Със 100 хил. са увеличили за ден в целия свят

0
47
Снимка: Канал 3

220 са вече заразените страната

За един ден със 100 000 повече са заразените с коронавирус в света, което  е тревожна тенденция. Още два нови случая има у нас в Пловдив. 220 са общо заразените в България, съобщи на брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски заяви, че се наблюдава злоупотреба с декларациите. „Вместо да осъзнаем за какво се прави, ние се опитваме да го заобиколим и това ще ни се върне“, подчерта още той.

Попитан за 4-годишното дете със съмнение за коронавирус в болницата във Велико Търново ген. Мутафчийски поясни, че няма потвърждение за заболяването.

Ген. Мутафчийски заяви, че за да е оздравял един пациент, то трябва да даде две отрицателни проби. „Имаме един пациент, който лежи и вече има една отрицателна проба, чакаме втората. Изчистването на вируса не значи съвсем излекуване, защото се наслагват инфекции и продължават някои оплаквания като кашлица“, обясни още той.

При новите случаи от Пловдив и двамата са болни, не са само носители.

По думите му трансформирането на болниците, които са 380 в България, върви с много бързи темпове. „До три дни трябва да докладват каква им е готовността, броя на легла и броя на дихателните апарати“, добави ръководителят на Националния оперативен щаб .

На въпрос за масовото тестване, той заяви, че не може да каже каква марка са и очаква да се произведат тези тестове от Израел до 6-8 седмици.

Ген. Мутафчийски бе категоричен, че следващата мярка, която ще бъде наложена, ще е претрансформирането на цели болници за коронавирус. „Ние гледаме поне един месец напред, а не да се изненадваме и да взимаме хаотични решения. Мерките са в зависимост от ситуацията, те са премислени всичките и се взимат в зависимост от ситуацията“, категоричен бе директорът на ВМА.

Попитан какви тестове се правят в Италия, ген. Мутафчийски заяви, че колегите му там работят с каквото намерят, а за тестовете – те си произвеждат. „Ние използваме от испански и немски производител“, каза той.

„Ние все повече ще се озоваваме с близки и приятели с коронавирус, но това не значи, че трябва да спре да функционира държавата“, допълни ръководителят на щаба.

Попитан дали COVID-19 e опасен за децата с хронични заболявания, той отговори: Точно толкова, колкото и за възрастните с хронични болести.

Проф. Кантарджиев обясни каква е разликата между свинския грип и коронавирус: човешкият грипен вирус стана по-трудно разпознаем от човешкия организъм. „Когато той се промени много, в света лекарите се притесниха, че тръгва нещо ново. Когато се оказа една по-тежка грипна епидемия – стана ясно, че сме пропускали много неща и е доста опасен за бременните жени и младите. Боледуваха много хора и усложненията бяха по-големи, но смъртността е по-ниска, отколкото на коронавируса. При грипа от 200 души един може да почине, а при коронавируса – изглежда действа на дихателната мускулатура и когато се махне тръбата, то възрастният човек не може да диша спонтанно сам“, каза още той.

Що се отнася до грип Б, проф. Кантарджиев заяви, че можем да се похвалим, че вече грип няма.