Двустранната ни търговия със САЩ достигна 1 млрд. долара

0
25
Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с посланик Херо Мустафа

През 2018 г. двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, като надхвърля 975 млн. щ.д. и превишава предишната пикова стойност на взаимната търговия от 2006 г., а за първото полугодие на 2019 г. стокообменът между двете страни е 412 млн. щ.д. според предварителните данни. Това отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

В рамките на срещата министър Караниколов запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на доброто икономическо състояние у нас. Той бе категоричен, че нашата страна желае да развива активно икономическите отношения между двете страни.

„Традиционно добрите двустранни връзки в търговската област, както и благоприятните пазарни възможности на Съединените американски щати правят вашата страна перспективен външноикономически партньор на България“, каза министърът.

В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес посещение, което ще се проведе през декември тази година, както и срещи на американски фирми с българските работодателски организации.

По време на срещата министър Караниколов акцентира на няколко важни момента за нашата страна, като един от тях той посочи членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Икономическият министър подчерта, че планът отразява политическата воля на България и постигнатия напредък в процеса на подготовка за членство в организацията през последните години. „Той също показва готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълнение на критериите за членство и цели да подпомогне продължаващите вътрешни реформи в ключови области“, допълни той.

Посланик Херо Мустафа изрази благодарност за предоставената информация и увери, че очаква в най-скоро време разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.