„Дейли мейл“: Откритите 39 мъртъвци в камиона в Есекс вероятно са замръзнали до смърт

0
155
Полицаи извършват оглед на камиона..

Маршрутът, по който са дошли, е необичаен, но може да е бил избран заради границата с Ирландия, която е определяна за слаба точка в сигурността заради занижения контрол

Ако се установи, че камионът, който бе открит в Есекс, Англия, с 39 трупа в ремаркето, е преминал през Ирландия, ще бъдат предприети всички необходими разследвания. Това заяви ирландският премиер Лео Варадкар. Голям част от работещите по случая в Есекс обръщат внимание, че този случай отново насочва вниманието към трафикантите на хора и че това е опасен и „отвратителен“ бизнес.

Предполага се, че камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания от  уелското пристанище Хоулихед, на което фериботите пристигат от Ирландия.

Според „Дейли мейл“ загиналите са пътували в хладилно ремарке и е възможно да са замръзнали до смърт. Ако хладилникът е бил включен, градусите може да са паднали до минус 25.  Установено е, че камионът е пристигнал в Хоулихед в събота. Това предполага, че загиналите може да са били в задната му част поне четири дни.

Маршрутът, по който са дошли, е необичаен, но може да е бил избран заради границата с Ирландия, която е определяна за „слаба точка“ в сигурността заради занижения контрол.

Камионът е открит на около 480 км от Хоулихед. Хоулихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дувър и служи като основен маршрут от Ирландия до континентална Великобритания. Сигурността и проверките са засилени на места като Дувър и Кале и би било по-лесно да се влезе през Шербур или Роскоф, през Рослеър, а след това нагоре по пътя за Дъблин.

Предполагаемият маршрут на камиона ковчег

Пътят е дълъг и това добавя допълнителен ден към пътуването. Член на Асоциацията за товарен транспорт посочва, че камионът може да се е качил на ферибот от Франция до Ирландия, след което да е шофирано с него в Ирландия и тогава да се е качил на друг плавателен съд за Великобритания.

Според източници камионът е пристигнал в Белфаст и след това е продължил към Дъблин. Шофьорът, 25-годишен мъж от Северна Ирландия, бе арестуван за убийство. Все още няма информация откъде са загиналите и каква е била целта им.

Този инцидент вероятно ще доведе до нови призиви за допълнителни проверки на превозните средства, влизащи във Великобритания през т. нар. пристанища на „мека точка“. В момента ресурсите на граничните са фокусирани най-вече върху Дувър!

Това е най-големият подобен инцидент от 2000 г. насам, когато телата на 58 китайци бяха открити, натъпкани в камион за домати в Дувър, дошъл с ферибот от Белгия до Великобритания. Днешната трагедия е взела повече жертви от атентата в „Манчестър Арена“ през май 2017 година, при който бяха убити 22-ма души.