Деница Сачева: Бонусът от 50 лв. месечно към пенсиите може да продължи и през зимата

0
1397
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Има силен интерес към помощта от 500 лв. за отоплителния сезон, казва социалният министър

Възможно е 50-те лв. бонус към пенсиите да се запази и през зимата, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за „24 часа“. Обсъжда се бонусът да се запази, за да може по-възрастните с минимална пенсия да посрещнат разходите си за отопление. Засега правителството е предвидило бонусът да се изплаща 3 месеца.

Министърът каза и че има силен интерес към отпускането на 500 лв. за отоплителния сезон. До 3 август са подадени 154 109 заявления. За сравнение миналата година са били подадени 115 000 заявления.

Министър Сачева потвърди и че е подготвена мярка, ако наесен училищата останат затворени. Идеята е да се подкрепят най-уязвимите семейства на минимална заплата с еднократна помощ от 375 лв. Семействата, които разполагат с ежемесечна сума над минималната заплата за страната, ще получат по 187.5 лв.

На въпрос за протеста на майките с деца с увреждания министърът отговори, че не знае как се е стигнало до тази ситуация. „Крайно несправедливо е, ако продължим да говорим, че хората с увреждания не са във фокуса на политиката. Числата са ясни – през първото правителство на Борисов общият бюджет за хората с увреждания е в размер над 245 млн.лв. През 2018-а сумата е два пъти повече – 458 млн. лв. А тази година е над 926 млн. лв.“, казва министърът.