Деница Сачева: Едва 20% от сезонните работници са били заети това лято

0
11
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Има предложение добавките от 50 лв. към пенсиите да са до края на 2020 г., казва министърката

Едва около 20% от сезонните работници са имали възможност да работят това лято, каза социалната министърка Деница Сачева пред БНТ.

Много ясно се вижда, че в първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми. В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор „Пътнически транспорт“. По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева, коментира тя.

Надяваме се да успеем да задържим около 8% максимум безработицата до края на годината. Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд „Безработица“, добави Сачева.

Надяваме се да няма масово затваряне на училищата. Без съмнение физическата изолация предпазва от коронавируса, но социалната изолация може да доведе до тежки последствия също. Бихме могли да осигурим ваучери за бавачка по програма „Родители в заетост“, каза Сачева по повод наближаващия първи учебен ден.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината, коментира министърката.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи покачване на минималната заплата на 650 лева.