Десетина дни ще се чисти плаващото сметище в Искър

0
34
Снимка: Днес.бг

Ниските температури затрудняват почистването

Плаващото сметище, което се образува след проливните дъждове до стената на ВЕЦ „Своге“, ще се чисти около десетина дни. Това каза пред bTV зам.-кметът Илия Богданов.

Правителството отпусна преди дни 220 000 лв. за почистването.

„Вече трети ден се почиства. Техниката работи, осигурени са и допълнителни машини, но чисто технически няма как да стане по-бързо – това ще бъдат стотици курсове, които трябва да отидат до депо Костиндброд“, заяви Богданов.

Васил Шуманов, представител на ВЕЦ „Своге“, смята, че повече от един камион не може да работи, тъй като мостът на централата може да поеме до 50 тона товар.

„Сутрин се прави опесъчаване заради ниските температури, но те затрудняват самото идване на боклука към мястото, където щипката може да го вади“, коментира още Шуманов.

Според него вече една осма от цялото сметище е почистена. Той е на мнение, че трябва да има разписана процедура какво се прави в такава ситуация, за да не се чака крайна инстанция да се произнесе.

„Предстои значително затопляне от сряда, критичните дни ще са днес и утре. От сряда тази маса ще се размръзне, но единственият проблем е, че този остров няма как да доплува до щипката на машината“, обясни той.