Директорът на „Пирогов“: В страната са осигурени 15 000 дози хлорохин

0
13
Проф. Асен Балтов

Лекарството ще бъде давано на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до тежки усложнения, казва проф. Асен Балтов

В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до тежки усложнения, съобщи проф. Асен Балтов, директор на болница „Пирогов“.

„Тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до пациентите, а целта е да се започва лечение, преди да се стигне до тежките усложнения“, каза проф. Балтов. „Може би ще променим тактиката. Може да търсим тези пациенти и да им даваме по-рано лекарства. А не, когато ги интубираме“, поясни Балтов. Той допълни, че хлорохинът може да се дава и в домашни условия.

За това, което правят недисциплинираните хора в момента, ще видим последствията след 10-14 дни. Тогава ще започнат да растат и случаите, заяви директорът на „Пирогов“.

„Това със стадийния имунитет не е вярно, не бива да се заразяваме. Огромна е разликата между обикновения грип и коронавируса. При грипа всичко преминава за около 7-8 дни, а при коронавируса – говорим за 28 дни дори понякога“, посочи Балтов.

„Почивните дни и хубавото време са проблем и това ни тревожи много. Спазвайте дисциплина и спазвайте мерките! Не си мислете, че хубавото време ще помогне, то не унищожава вируса! Бъдете стриктни и оттоворни“, отново призова професор Балтов.

По думите му в страната има сериозна реорганизация на всички лечебни заведения. „В началото, когато бяха първите случаи, ние бяхме с еднократни облекла, взети от кампанията с чумата. Само за един ден в „Пирогов“ се изхабиха 70 костюма. Знаете ли какво облекчение настъпи, когато получихме тези за многократна употреба? Освен това в момента няма място в България, където да няма маски“, поясни Балтов.