Дончев защити Танева: Не трябва да подава оставка, но е недобра реплика на министъра

0
19
Томислав Дончев

Когато дойдат европейските одитори да те проверят, е по-добре ти преди това да си открил грешките, казва вицепремиерът

Земеделският министър не трябва да подава оставка, заяви пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев. Но в същото време призна: „Това е недобра реплика на министъра, че е по-добре да се придържаме, че нямаме измами, защото ще ни спрат средствата, но министърът не извършва проверки, а одиторите“.

Дончев коментира изтеклия видеозапис на среща на Танева със земеделци, от който стана ясно, че някои са получили повече от очакваните пари, а след въпрос към нея „защо се е получило така“, тя казва: „Да не се хвалим какви сме измамници”. Часове по-късно Танева на извънреден брифинг обясни, че думите ѝ са извадени от контекста.

“Логиката е точно обратната, има правило, откривай грешките, преди да ги е открил някой друг, това е логиката, когато става дума за европейски пари. Когато дойдат европейските одитори да те проверят, е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева и тя каза, че нейната реплика е извадена извън контекста”, добави Дончев.

По отношение на обвиняемия бизнесмен Васил Божков Дончев каза, че ако жанрът беше не приказки от Ориента, а български народни приказки, то ние имаме много герои. „Но останаха малко персонажи от ориенталските – Аладин, Синбад Мореплавателя. Ако подходим по-научно, приказките се базират на митовете, а митовете отразяват колективните копнежи и т.н.“, добави Дончев.

Затова дали блъфира Божков, Дончев каза, че не го е страх. „Но това има ефект, всяка фигура, облечена във власт, е уязвима от гледна точка на загуба на обществено доверие и всяко обвинение, независимо колко е състоятелно или не, ерозира доверието. Не виждам друг сценарий, освен истината и само истината“, категоричен е Дончев.

Когато има укор, който поражда съмнения, засегнатата страна е длъжна да отговори, всеки от засегнатите го е направил. Но не е редно всяка сутрин след поредното обвинение, да се влиза в обяснителния режим, това не е добре, подчерта вицепремиерът