Доц. Ангел Кунчев: Обвиненията към Григор Димитров в Сърбия и Хърватия са смехотворни

0
30
Новак Джокович и Григор Димитров

Трудно е да се докаже къде се е заразил. Виновен е организаторът на състезанията, казва главният държавен здравен инспектор

Доц. Ангел Кунчев нарече обвиненията към Григор Димитров в Сърбия и Хърватия, че е виновен за пренасянето на заразата от коронавирус, „абсолютно смехотворни“. По думите му единственият виновен е организаторът.

„Дали той вече е бил болен, пристигайки в България, или тук се е заразил, е трудно до се докаже, при движението му между България и Хърватска, Сърбия и Монако. Надали може 100 % да се гарантира къде е станало. Но на базата на средния инкубационен период от 4 до 6 дни – най-вероятно е на по-късен етап“, коментира доц.Кунчев пред „24 часа“.

Той подчерта, че винаги организаторът на дадено събитие е този, който носи отговорност. „Там грубо не бяха спазени правилата и по време на турнира и след това при празнуването, така че резултатът бе предизвестен“, каза още Кунчев.

На въпрос дали футболният отбор на ЦСКА ще бъде, глобен Кунчев коментира, че не се правят компромиси с никого и припомни глобите на премиера и големите политически партии.

За ситуацията в болницата във Велинград, където медици масово хвърлят оставки, защото нямали условия да лекуват пациенти с COVID-19, Кунчев каза: „А 20 г. назад като лекуваха вирусни и бактериални пневмонии, имаха ли условия? Много ми е неприятно да коментирам такива новини. На фона на това, което направиха много болници, за съжаление имаше 2-3 отрицателни примера като този във Велинград“. Кунчев припомни, че болницата е била определена за лечение на коронавирус още с първата заповед на здравния министър.

„Разбира се, ако болните там имат нужда от по-квалифицирана медицинска помощ, ще бъдат изпратени в други болници в столицата. Но за обикновените болни нормално е болницата в града да си изпълнява задълженията“, подчерта главният държавен здравен инспектор. Според него огнища на заразени с коронавирус има, но няма болници, които да не могат да посрещат пациенти, нуждаещи се от лечение.