Доц. Ангел Кунчев: Пикът на третата вълна от ковид у нас може да съвпадне с изборите

0
55
Ангел Кунчев Снимка: архив

У нас има ръст на заразените, но той е контролиран, казва главният здравен инспектор

Французите са си направили математически модел, според който пикът на вълната ще е в средата на март, значи у нас ще е малко по-късно. Така коментира въпроса за безопасността на изборите у нас на 4 април главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

“Въпрос на психология е колко опасно е да отидеш да гласуваш”, каза още Кунчев. Според него няма кой знае какви опасности в 10-те минути, необходими на човек, да си пусне бюлетината в урните. Осигурени са дезинфектанти, маски и ръкавици за 4 април.

Според него има известно задържане на ситуацията с английския щам. Тежко е положението в Чехия, Португалия и Ирландия. Съседна Гърция има доста случаи с английския вирус. За жалост са установени и доста случаи на бразилския и южноафриканския щамове, каза още Кунчев. Според него у нас вълната в Кюстендил изцяло се дължи на новия щам.

До 1 март, когато премиерът обеща да отвори ресторантите, има още много време, коментира Кунчев. „Мога да кажа каква е ситуацията 2-3 дни преди датата и да препоръчам мерки.“

У нас има ръст на заразените, но той е контролиран, обобщи доц. Кунчев. Ако минем 200-220 на 100 000 ще върнем мерките, защото има много рискове.

До края на този месец ще получим 200 хиляди дози антиковид ваксини, а до края на март ще дойдат 500 хиляди дози, заяви Кунчев.

По думите му масовата ваксинация у нас стартира добре, единственото, което може да я провали, е скептицизмът по отношение на ваксинирането. „Може да се окаже така, че повечето европейски страни ще я проведат, а у нас ще спорим още за ползата и вредите от ваксината“, каза Кунчев.

Много лъжи се изговориха за ваксините. Шест страни в Европа ваксинират с препарата на „АстраЗенека“ и резултатите са много добри. И европейски институции, които проверяват всяка запетайка в листовките им, са категорични, че ваксината на „АстраЗенека“ е подходяща за всички възрастни. Според Кунчев след месец-два хората ще имат избор между 4 ваксини.