Доц. Ангел Кунчев: Сегашните мерки не са най-строгите

0
11
Ангел Кунчев Снимка: МС

За последните 14 дни в ЕС се заразиха и заболяха 3 млн. души и починаха 50 000. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава данните, коментира главният държавен здравен инспектор

Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато в заболеваемостта и смъртността. Тези мерки не са най-строгите, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Опитваме се да намерим най-точното сечение – да пазим хората и да не пречим на икономиката, категоричен бе доц. Ангел Кунчев

По думите му вземането на тежки мерки е въпрос на сложен анализ и оценяване на фактите. „Най-добрите приятели са тези, с които не се срещаме. Не правете огромни събирания. При контакта между хората се получават най-ефективните заразявания. Контактът на децата, седящи в една зала или в една класна стая, води до това, че дори да има един положителен, ще зарази всички останали“, ,заяви Кунчев.

Той обясни, че има чисто човешка причина в мерките за овладяване на заболеваемостта, за да може хората да посрещнат спокойно празниците. Доц. Ангел Кунчев заяви, че в момента Европа продължава да бъде в разгара на пандемията. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и заболяха 3 млн. души и починаха 50 000 души. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава данните и да не предприеме мерки, изтъкна доц. Кунчев.

Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги, а другата половина твърди, че няма нужда от мерки. Такива решения не се взимат на база емоции, а на база факти и статистически информация, посочи здравният инспектор.