Доц. Кунчев: Ваксината срещу коронавирус у нас ще е безплатна

0
16
Доц. Ангел Кунчев

Повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна, казва главният държавен здравен инспектор

Ваксината срещу коронавирус ще е безплатна за всички, които желаят. Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна”, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма. Това ни притеснява, коментира той. Според него проблемът напоследък се неглижира в обществото. И призна, че за ЕС може и да сме с най-висока смъртност. „Последните дни имаше доста висок брой на починалите”, коментира доц. Кунчев.

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни. „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора, в старчески домове.
Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

„Каквото става в обществото, това ще става и в училище. Ак са ни високи данните в обществото, ако има циркулация навсякъде – в семейството, магазина, метрото, мола – ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата, въпреки всички мерки, могат да бъдат остров на благоденствието на фона на заразявания извън него“, заяви доц. Кунчев.

Според държавния здравен инспектор е ясно, че се намалява риска, ако детето цял ден носи маска. Но това е много трудно, особено за по-малките. Другият проблем е, че по-трудно ще се налага и контролира.

Опитваме се да предписваме мерки, които ще са изпълними и реалистични, обясни той.

Съсредоточаването в момента към училищата натоварва обществото с едни нереалистични очаквания. Трябва да е ясно, че случаи там ще има, въпросът е ние да ги сведем до минимум.

Конкретиката в мерките идва от плановете, които всяко училище ще направи, защото те са много различни. Има училище с 50 деца, има и с 2500. Няма как да е еднаква организацията. Материалната база също е различна.

Ред от нещата като придвижването на учениците, носенето на маски извън класната стая, да не се ползват кабинети, различно време на междучасията, са малки трикове, които допринасят за общата картина, заяви Кунчев.

Той обясни, че при случай на заразено дете епидемиологът ще прецени кои лица да бъдат изследвани.