Доц. Кунчев: На 27 декември предстои първото одобрение на ваксините от Европейския център по лекарствата

0
16
Доц. Ангел Кунчев

Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса, казва главният здравен инспектор

На 27 декември предстои първото одобрение на ваксините от Европейския център по лекарствата. След това до 2-3 дни ще има разрешение и от Европейския съюз и ще започне изпращането на ваксините до държавите. Това заяви главният държавен здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ, съобщава „Монитор“.

„По данните до момента първи са Pfaizer, малко след тях е американската фирма Moderna и през първото и второто тримесечие трябва да дойдат останалият тип ваксини. Няма как отсега да предвид коя ваксина кога ше дойде“, обясни Кунчев.

Той отново потвърди, че ваксината ще е доброволна и безплатна. Вече има поставени хладилници, в които ще бъдат съхранявани първите ваксини.

„Фазите на ваксиниране са направени, за да се знае кои групи са приоритетни. Всичко зависи от това как ще бъдат подавани ваксините от производителите. Разполагаме с два големи хладилника в БулБио, един по-малък в Столичната РЗИ и един в Бургас. Днес щабът събира шестте директори на РЗИ, за да стартира списъкът с желаещи за ваксиниране“, обясни главният здравен инспектор.

От думите му се разбра, че ще има още прецизиране на самия процес. Имунизирането не може да стане в един ден. Ще се започне с медицинския персонал. „Освен това ние трябва да сме сигурни, че ще им осигурим и втората доза след три седмици“, поясни още Кунчев.

Той коментира резервираността на голяма част от хората към бързото производство на ваксината. „Ако искаме да се освободим от тоя проблем, да махнем всякакво ограничение, да можем да пътуваме… ако ние се правим на най-умни, ще направим това, че ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло“, предупреди проф. Кунчев.

Експертът посочи, че ако е трябвало да чакаме нормалния път на излизане на ваксината, това е щяло да отнеме 5-6 години. Затова всички усилия са били насочени към решаване на проблема сега. За направата на васината пък се е използвала технологията за тежкия остър респираторен синдром и ебола.

„Бързата писта се прави, за да имаме достъп до нея в момента, в който ни трябва. Никой не прескача фазите, просто първа и втора ги правиха паралелно. Повечето производители имат трета фаза с над 40 000 души“, обясни още проф. Кунчев.„Тия глупости как информационната РНК ще влезе в нашето ДНК… тя влиза в митохондриите, те проивеждат спайк протеина за стимулиране на имунитета“, каза той и увери, че не става дума за генетични манипулации.

„Здравето е едно от най-персоналните и лични неща. Уверявам ги, че доста по-страшно е, ако се сблъскат с реалния вирус“, коментира доц. Кунчев на въпрос какво би казал на скептиците за ваксините.„Рано е да се каже, целта е да не се разболеем. Дава се над 90% ефективност“, посочи Кунчев и каза, че все още не е ясно колко време ще ни защитава ваксината.

Ако не се вземат мерки и опашките и блъсканиците продължат в големите магазини за подаръци и коледна украса, ограниченията ще се разширят и ще обхванат и тези търговски обекти, както моловете, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев по повод снимките в социалните мрежи от Пловдив от предходните дни.

Трябва ли РЗИ и полиция да седят нон стоп и да глобяват пред и в магазините? Този въпрос си задава Кунчев и подчерта, че в голяма степен мерките и тяхното изпълнение зависи от съзнанието на самите граждани. Както и от управителите и собствениците на тези магазини. От това какво ще се постигне до 21 декември зависи и какви ще бъдат решенията за след тази дата, когато изтича срокът на настоящите мерки.

На 21 декември – всичко може да се реши, с акцент на детските градини, които най-много затормозяват обществения живот. Работата на кафенетата и ресторантите ще зависи от това какво ще се постигне. Трябва ли да стигаме до полицейските методи на Турция с пълната блокада – никой не иска това, подчерта Кунчев и допълни, че страни като Хонконг, Сингапур и Корея, преборили епидемията, ни се чудят как така не можем да разберем и не искаме да носим маска.

В момента се отбелязва лек спад при заразените, макар и Ангел Кунчев да посочи, че е рано да се правят изводи.

Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса. „Рискът е да се появи щам, в който не само, че ваксината ще е неефективна, а и след прекарване на вируса няма да има ефект. Имаше случаи, в които вирусът се предаде на норките, а след това от норките на хората. В България има 3 ферми за норки, но много големи. Затова с РЗИ ги проверихме“, обясни доц. Кунчев.