Доц. Кунчев: Обсъждат се мерки за хората в рисковите групи

0
32
Доц. Ангел Кунчев

Дълго можем да издържим с по 500 заразени на ден, твърди главният здравен инспектор

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за заразени с коронавирус болнични легла. Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рисковите групи“. Това заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Сценариите за ограничаването на възрастните хора били три.

„Най-меката опция би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определено разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация“, добави той.

Кунчев каза още, че всички мерки за предотвратяване разпространението на заразата у нас са на масата. Ясно било, че ако други държави въведат строги мерки, това може да се случи и в България.

„При всяка болест като COVID-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези, които вече са в сила“, заяви той.

Кунчев добави, че ръст на заболеваемостта се наблюдава в цяла Европа. И подчерта, че около 20% от положителните в България имат нужда от медицинска грижа и около 5% – от интензивни грижи.

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание. „Ако ние сами не внимаваме и не положим усилия, за да се предпазим, никакви мерки няма да ни помогнат“, каза той.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че човек с коронавирус е заразен два дни преди появата на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.

Той разкри и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини. Цената им ще е 20-25 лв. С тях за 20-ина минути ще може може да се определи дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личния лекар.

Кунчев обясни, че ще получим 2500 флакона „Ремдесивир“ по линия на ЕС, а около 3000 флакона вече са разпределени и всички болници имат от тях. „Един флакон „Ремдесивир“ струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона“, обясни още Кунчев.