Доц. Кунчев: Четирима от Занзибар са положителни за ковид-19, проверяват ги за нигерийския щам

0
83
Доц. Ангел Кунчев

В Белгия и Испания южноафриканският и нигерийският щам са внесени от Танзания, казва главният здравен инспектор

Четирима души от предпоследния полет от Занзибар са дали положителни проби за коронавирус. Те са били установени с бързи антигенни тестове. Предстои изследване да каже с кой щам са заразени, като притесненията са да не е с нигерийския, който е особено заразен. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

Заради популярната дестинация в Африка българските власти решиха да наложат карантина на туристите, които се прибират у нас. Причината е, че там върлуват щамове, които са по-вирулентни и протичат по-тежко. Доц. Кунчев даде пример с Белгия и Испания, където южноафриканският и нигерийският щам са внесени от Танзания.

Здравният инспектор бе запитан защо българите, пътували до Занрибар, се тестват отново за коронавирус на 10-я ден вместо на 3-ия или 4-ия.

„Идеята е да имаме 100-процента сигурност, че тези хора не са носители на вируса. Това може да стане на 3-4 ден, но може и да не стане. Ние искаме след падане на карантината да имаме един отрицателен резултат“, аргументира решението доц. Кунчев.

Той потвърди, че има забавяне на доставките на ваксини. Той обаче смята, че принципът за пропорционално разпределение на ваксините е правилно.

Доц. Ангел Кунчев каза, че спирането на ваксинацията не е политически въпрос, а експертен. По думите му до 10-ия ден трябва да имаме уверението за безопасността на „АстраЗенека“. Именно с тази ваксина е била ваксинирана и жената от Стамболийски, която почина часове след първата игла.

„Ваксинацията е това, което ще ни спаси. Ще имаме едно спокойно лято“, каза още доц. Кунчев.