До 2 месеца Върховният съд ще каже правилно ли е бил освободен предсрочно Джок Полфрийман

0
15
Джок Полфрийман Снимка: Дарик

Австралиецът не дойде на делото

До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Днес върховните съдии изслушаха страните по делото за около 40 мин, след което се оттеглиха. Срокът за произнасяне е два месеца, но съдебният състав може да направи това много по-рано.

Полфрийман не беше в залата. Той изпратил молба, че не желае да присъства на делото, което се гледа при огромен интерес, имаше представители на австралийски медии, правозащитници. Присъства и дипломатически представител на Австралия в Гърция. Междувременно, докато съдебният състав заседаваше, ВМРО организира протест срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман пред сградата на Съдебната палата.

Прокурорът по делото подкрепи искането на Цацаров. В него се твърди, че определението на съда е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила. Според Цацаров съставът на Софийския апелативен съд /САС/ е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение. В искането си Цацаров посочва и че председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с Българския хелзинкски комитет, който изготвил характеристиката на затворника. Главният прокурор посочва и че нарушението е съществено, защото поставя ограничения пред евентуалната проверка на съдебния акт. Според чл. 419, ал. 1 от НПК на възобновяване подлежат всички влезли в сила присъди и решения, но не всички определения.

Според Калин Ангелов, защитник на Полфрийман, ВКС категорично трябва да остави без уважение искането на прокуратурата за възобновяване на делото. Защитникът на австралиеца определи като абсурдно твърдението на държавното обвинение, че тричленият състав на САС, взел решението за предсрочно освобождаване, е бил незаконен.

Главният прокурор посочва и че нарушението е съществено, защото поставя ограничения пред евентуалната проверка на съдебния акт. Според чл. 419, ал. 1 от НПК на възобновяване подлежат всички влезли в сила присъди и решения, но не всички определения.

Джок Полфрийман се намира в общежитието за мигранти в Бусманци, след като бе освободен на 16 септември от САС – повече от 6 г., преди да изтече 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов.