Другият край на „Суджукгейт“-нелегален цех ли е правил суджуците и има ли ги въобще ?

0
1684
Според официален документ на Областната Агенция по безопасност на храните-Добрич Проданов не е имал лиценз за производство на суджук.

Агенцията по безопасност на храните твърди, че цехът, който уж ги е произвел, няма регистрация

Тодор Александров

Нашумелият преди две години скандал „Суджукгейт“ върви към абсурден финал, научи Breaking.bg. Скандалът гръмна през 2017 година, когато няколко бизнесмени от Добрич подадоха сигнали срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов за корупция.

Според основният свидетел на прокуратурата Антон Проданов-Шушляка Мартинов му нареждал и изнудил четири пъти да произвежда по 1 тон суджук в периода януари-април 2012 година като твърдял, че деликатесът е лично за премиера Бойко Борисов. Отделно от това му поискал и получил по 30 кг. еленско филе и пастърма.

Мартинов подаде оставка като депутат и срещу него започна разследване първо на Софийска градска прокуратура, после на Специализираната прокуратура. Той се сдоби с обвинителен акт и от пролетта на тази година делото „Суджукгейт“ тече в Специализирания наказателен съд. Следващото заседание по него трябва да е на 24 септември.

Междувременно на 25 юли 2019 година при акция на МВР и Спецпрокуратурата Антон Проданов и още четирима души бяха арестувани. Проданов бе обвинен за тартор на банда за данъчни измами, която е ощетила бюджета с над 300 000 лева. В момента търка наровете в ареста на Националната следствена служба-НСлС с постоянна мярка „задържане под стража“.

 

Антон Проданов в съда след задържането му.

Проданов остава основен свидетел по „Суджукгейт“. Според показанията му пред Специализирания наказателен съд от 9 април т.г. той е посещаван многократно в месарския си цех на фирмата му „Троя-2“ ООД където е бил „натискан“ да произвежда по 1 тон суджук четири пъти.

Пред съда, Breaking.bg разполага с копия от съдебните протоколи от разпита на свидетеля, Шушляка разказва къде е бил цехът му, от коя фирма го е наел. Посочва свидетели на пристигането на Живко Мартинов в цеха и как го е притискал пред тях.

Показанията на свидетеля Проданов пред съда на 9 април 2019 година.

Как е произведен суджука и как с друг свидетел на обвинението Стоян Ташев са го карали и разтоварвали в помещение под жилищния блок, в който живеел Живко Мартинов. Стоян Ташев имал специализирани бусове, с които карал месо и зареждал магазини със суджуците на Проданов. Подобни на неговите са и показанията на другите свидетели, и приятели на Шушляка, пред съда. Това са Стоян Ташев, Ивайло Радев и Емил Великов.

суджукгейт
Основните свидетели по Суджукгейт от дясно на ляво-Проданов-Тима, Костов-Шарана и Людмил Пъпката.

Пред съда обаче Шушляка не може да си спомни колко работници е имало в колбасарския цех, кой му е бил главен технолог и най-важното имал ли е разрешително за месарски цех и магазини за търговия с месо и месни продукти от Агенцията за безопасност на храните.

През юли т.г. журналист от Добрич подава заявление по Закона за достъп до информация-ЗДОИ до Областната дирекция по безопасност на храните-Добрич. В заявлението се пита имала ли е фирмата на Проданов „Троя-2“ ООД регистрация в агенцията за колбасарски цех и магазини за производство и продажба на месо в периода 2012-2013 г. И имала ли е фирмата „Римакс 2010“-гр. Добрич регистрация на специализирани автомобили за транспорт на хранителни продукти. Фирмата е на другия свидетел по „Суджукгейт“ Стоян Ташев.

Според официалният отговор на Областната дирекция по безопасност на храните, подписана от директора д-р Борислав Каменов с дата 25 юли 2019 години нито фирмата „Троя-2“ ООД на Проданов, нито дружеството на Ташев са имали лиценз за периода 2012-2013 година да произвеждат, да имат колбасарски цех, да търгуват и транспортират месо и месни продукти.

Къде тогава са произведени въпросните 4 тона суджук, 30 кг. еленско филе и 30 кг. пастърма ? В нелегална работилница, без стандарти, БДС и т.н. ? И въобще произведени ли са ? Или това е само във въображението на свидетелите?

Или някаква политическа поръчка. Пред Специализирания наказателен съд трима от свидетелите, включително Проданов, твърдят, че са членове на БСП. Breaking.bg многократно описва връзките на Шушляка с червените депутати Красимир Янков, Кирил Добрев и Иван Иванов.

И как Проданов и негово доверено лице успяха да купят вестник „Добруджанска трибуна“, който трябваше да е рупор на БСП в кампанията за местните избори с окалващи статии срещу конкуренцията.

Според запознати арестът на Антон Проданов е объркал сметките на групата му.

В момента Стоян Ташев, Людмил Ганчев Пъпката, Кирил Костов Шарана и Галин Панайотов се опитват да извършват натиск над свидетели да не дават показания срещу групата на Шушляка, твърдят информирани. Независимо, че Ташев е с мярка парична гаранция.

Афишират в града, че било политическа поръчка и след изборите щели да го пуснат. Засега това обаче не върши работа. На 27 и 28 август в Националната следствена служба над 20 души са дали показания срещу бандата на Проданов.