Държавата е поръчала 1 милион теста за коронавирус

0
16
Снимка: архив

След доставката на тези тестове ще може да започне и широко тестване на повече хора, казва премиерът

1 млн. теста за коронавируса Covid-19 е поискала България при общата европейска поръчка, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в Перник за пускането на новия водопровод.

„Днес лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението“, съобщи премиерът. „При доставката на тези тестове ще може да започне и широко тестване на повече хора, а не както е в момента само на болни и с проява на симптоми“, обясни Бойко Борисов.

БАН и „София тех парк“ пък са събрали текстилния бизнес, за да им представят иновативни филтри за маски. Единият филтър е от активен въглен, направен от костилки, а другият със сребърни йони, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Няма друга държава да си попълни толкова бързо липсващите облекла, 10 000 шлема от най-хубавите. Може би само Китай. Работи се на пълни обороти. Днес Гърция направи това, което ние сме направили преди 3-4 дни. Това, което се случва в света, е потвърждение на правилността на мерките, които сме взели“, подчерта премиерът Борисов.