Дядо инвалид осъди банка за дискриминация

0
50

Трябва да му плати 2 хил. лева, защото не му е осигурила достъп до учреждението

84-годишен мъж от благоевградското село Селище е осъдил банка по Закона за защита от дискриминация, съобщиха от Окръжния съд в Благоевград.

Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение. През 2017 г. мъжът, придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит.

Той избрал да отиде в съответната банка заради добрите лихви, но множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал „втора ръка“ човек и решил да съди банката за 4800 лева, посочват от Окръжния съд.

На 8 януари окръжният съд на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация е осъдил банката да заплати на ищеца сумата от 2 хил. лева заедно със законната лихва върху нея.

Банката е осъдена и на основание друг член от Закона за защита от дискриминация, а именно – да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в Благоевград, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.