Д-р Ненков: Дано не се наложи лекарите да избират кого да лекуват

0
124
Д-р Мирослав Ненков

Бившият здравен министър призовава хората да потърсят медицинска помощ при забелязването на първия симптом на коронавирус

Бившият здравен министър доктор Мирослав Ненков представи няколко сценария за развитие на мерките срещу коронавируса пред Нова тв.

„Властите имат следните варианти – да кажат както в Швеция – носете маски, мийте си ръцете, няма ограничения. Вторият е „късият повод”, от който нашите власти се страхуват”, посочи Ненков.

Анестезиологът разкри подробности как протичат грижите за пациентите с тежки случаи на инфекцията.

„При нас достигат хора, които преди всичко са развили белодробните симптоми на болестта. Това са тежко и сериозно болни пациенти, за които е необходимо да бъдат обдишвани с техника. За тях извън специфичните медикаменти се прилага обща реанимационна грижа”, разясни той.

Мирослав Ненков призова хората да потърсят медицинска помощ при забелязването на първия симптом.

„Свикнали сме, когато кихаме, кашляме и имаме температура, да казваме, че това е настинка. Сега обаче ситуацията е малко по-различна. Първо трябва да се отиде при личния лекар”, добави той.

За бившия здравен министър ситуацията около COVID-19 е нова. „В администрацията завоите се взимат много бавно и плавно. Надявам се да не се стигнe дотам, че лекарите да избират кого да лекуват”, посочи Ненков.