Евродокладът: България има проблеми със съдебната система и медиите

0
65
Снимка: Pixabay

Според министъра на правосъдието Десислава Ахладова докладът е положителен и обективен

Европейската комисия представи днес първия доклад за върховенството на закона в ЕС. Докладът включва данни за всяка държава от ЕС и обхваща положителните и отрицателните събития в ЕС, се посочва в съобщението на комисията.

Данните сочат, че много държави имат високи стандарти в областта на върховенството на закона, но и че в ЕС съществуват сериозни предизвикателства в тази област. Отчитат се съответните промени, произтичащи от извънредните мерки заради пандемията от ковид-19.

Докладът обхваща четири основни посоки, силно свързани с върховенството на закона, пише Vesti.bg.

– националните правосъдни системи, законодателството за борба с корупцията, плурализма и свободата на медиите, други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване на властите, които са от съществено значение за ефективна система на демократично управление.

В частта за България се отбелязва, че страната ни има проблеми по две направления – съдебната система и медиите.

Докладът на ЕК изразява притеснение за преследването на корупцията България и още 5 държави от съюза.

Според доклада у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия инспекторат, пише още в документа.

В доклада се допълва, че широки правомощия, каквито има българският главен прокурор, се срещат и другаде.

Пояснява се, че опасенията са свързани с мястото на ръководителя на българската прокуратура във ВСС.

Липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници е отдавна отбелязвано обстоятелство не само от ЕК, но и от Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа, се посочва в документа. Комисията изразява очакване предстоящите законови и конституционни промени в тази посока да бъдат съгласувани с препоръките на Съвета на Европа.

ЕК препоръчва

стратегията за противодействие на корупцията, която е приета от България, да бъде прилагана по-ефективно и да се следи за напредъка в тази област.

В доклада се отчита подобряване при сроковете на произнасяне на Върховния съд и на административните съдилища. Отбелязва се, че от лятото на тази година в страната са възникнали протести срещу състоянието на борбата с корупцията, които изразяват недоволството от липсата на истински напредък в тази област.

Борбата с корупцията в частния сектор може да се определи като задоволителна, пише в документа.

Комисията отчита, че у нас наказателна отговорност носят гражданите, но не и организациите, а това създава пречки в преследването на корупцията на високо равнище. ЕК допълва, че наблюдава чувствително повишение в броя на разследванията на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР.

До юни тази година в България са произнесени 309 окончателни присъди за отнемане на незаконно имущество на обща стойност над 68 милиона евро, установява комисията. В доклада се допълва, че миналата година българската антикорупционна комисия е наложила наказания за близо 89 хиляди евро за случаи на конфликт на интереси.

За състоянието на медиите се отбелязва, че липсва прозрачност на собствеността,

а разпределението на средства от държавата за тяхната работа не почива на ясни изисквания, макар да е от съществено значение за дейността на регионалните медии. Допълва се, че у нас законът не забранява политици да притежават медии.

Получаването на обществена информация е трудно в България, като някои независими журналисти се налага да използват закона за достъп до информация при работата си с отделни институции, пише в документа. Съобщава се, че за миналата година Съветът на Европа е регистрирал осем случая от нашата страна, свързани с кампании срещу разследващи журналисти, показали случаи на корупция.

Българският министър на правосъдието Десислава Ахладова намира доклада за върховенството на закона за положителен и обективен.

Десислава Ахладова

„Той очертава постигнатите резултати”, каза в коментар Ахладова. „Правомощията на специалния прокурор ще са съобразени с препоръките на Съвета на Европа”, каза още тя и припомни, че се разработват промени, гарантиращи независимост на съдебната власт.

България вече е поискала становище от Венецианската комисия и за промените в конституцията.