Експертизи ще изясняват причините за смъртта на 9-годишното дете от Кардам, води се разследване

0
12
Районната прокуратура в Генерал Тошево разследва смъртта на детето..

Взети са проби от храните. При аутопсията не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на момченцето

Прокуратурата води разследване за смъртта на 9-годишното дете в добричкото село Кардам. Семейство с 6 деца вечеряло в неделя, след което няколко от децата се почувствали зле и започнали да повръщат. Медицински екип им е дал лекарство срещу повръщане и си тръгнал. Малко по-късно състоянието на 9-годишното момче се влошило рязко и заедно с други две деца били транспортирани до болницата в Добрич, където то починало.

Веднага другите две деца на 7 и 11 години са прехвърлени във Военноморската болница във Варна. В момента състоянието им се подобрява и са без опасност за живота.

Районната прокуратура в Генерал Тошево ръководи досъдебно производство по повод смъртта на момченцето. Започналото разследване ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете на 27 октомври тази година малко преди полунощ. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

В къщата в село Кардам, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо – на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца. Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура в Генерал Тошево е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. По разпореждане на Районната прокуратура в Генерал Тошево дирекцията по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му. Действията по разследването продължават.